Jeppe Oval

12.05.04 imagejeppeoval

Context

  • Jeppe Oval Housing Project is sited on the Southern boundary of the Jeppe Oval Park
  • Response to urban stress and decay in inner city of Johannesburg
  • Accessibility to all people and should facilitate democratization of the inner city
  • Historic value and heritage of early Johannesburg
  • Historic significance of the park is it’s oval shape
  • Well located with regards to infrastructure and transportation network

Spatial Design Principles

  • Walk-up apartments respond formally to the Oval whilst forming a positive response to the surrounding streets
  • Pedestrian access to public transport networks and direct access to public park
  • The perimeter buildings are designed as three-storey walk-up apartments, with a mix of one and two bedroom units
  • Emphasis was placed on creating defensible public and green open spaces to compensate for the decrease in private space, which are perceived as extensions to the units

Architectural Design Principles

  • Architectural intention was to maintain the integrity, scale and contextual aesthetic of the surrounding housing stock
  • A modular framework was designed to allow flexibility in determining the mix of units

 Community Empowerment

  • The building block arrangement was developed to support community empowerment through the construction process, each block was allocated to one emerging contractor
  • On site training was given to contractors and construction workers
  • A Labour desk ensured that workers were employed directly from the community

Positive Attributes

The project offers an urban response to its context with an ability to retain a hierarchy of internal spaces. The footprint of the buildings define the perimeter of the site therefore responding to surrounding streets. The internal facades of the building respond towards clearly defined social spaces. These spaces allow for entrances into the buildings, access to staircases, parking for residences and safe and secure play areas. The development is designed around a historic city park.  The importance of the interface is that the new buildings respect the historically significant boundary and shape of the original park. The buildings face the public park in response to the public open space with the intention that the park shall become an extension to the housing precinct. This would allow for controlled use, maintenance and management  of a public space. The access to the park is direct creating a safe environment for children without crossing streets.